
16 listopada 2019 r. na Wydziale Nauk Historycznych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, odbyła się konferencja Zapomniane potrawy wigilijne. Historia i gastronomia.
W programie: prelekcje i prezentacje multimedialne prowadzone przez historyków specjalizujących się w historii jedzenia i kuchni, wystąpienie gościa specjalnego – Karola Okrasy oraz warsztaty historyczno-kulinarne.
PROGRAM KONFERENCJI
Konferencja upowszechniająca programu EFES (European Food Education Season)
Sala Rady Wydziału Nauk Historycznych (C.0.39)
Collegium Humanisticum UMK, ul. Władysława Bojarskiego 1
10.00 Otwarcie konferencji
Jarosław Dumanowski, Wiedza, inspiracje, unikalne kulinarne doświadczenia – dobre praktyki projektu EFES;
Aleksandra Kleśta-Nawrocka, Magia wigilijnego talerza. Tradycyjne smaki i symbolika potraw;
Jarosław Dumanowski, Karp w piernikach i jarmuż z kasztanami. Zapomniane potrawy wigilijne;
11.00 Przerwa
11.30
Anželika Laužikienė, Rimvydas Laužikas, Śliziki i mleko makowe, czyli litewska "kucja";
Marta Sikorska, Wigilia prababci. Przepisy kulinarne z dawnych książek kucharskich z regionu Kujaw i Pomorza;
Karol Okrasa, Zapomniana Wigilia. Czy historia może być nauczycielką gotowania?
12.30 Dyskusja
Wydarzenie towarzyszące:
Warsztaty historyczno–kulinarne w Akademii Kulinarnej Studio „A”
(ul. J. Lelewela 33, Toruń)
rozpoczęcie o godz. 13.30
obowiązują zapisy: kontakt@sikorskamarta.com
Organizatorzy:
Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK
Wydział Nauk Historycznych UMK
Instytut Historii i Archiwistyki UMK
Partnerzy:
Akademia Kulinarna Studio „A”
Celtyckie Smaki
Chwast Prast Vegetarian Bistro
Klub Szefów Kuchni
Pan Karp – Towarzystwo Promocji Ryb
Restauracja „Monka”
Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Toruniu